(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Qoraqalpog’istonning kam sho’rlangan tuproq sharoitida soya navlarining o’sib rivojlanishini o’rganish maqsadida soyaning “Orzu” va “Selekta-302” navlarini aprelning I, II va III dekadalarida ekib, ularning poya balandligi, rivojlanish fazalarining kechishi xususiyatlarini aniqlash uchun soya navlarining dalada unuvchanligi, ularning o’sib rivojlanish fazalari dala ekinlarining Davlat nav sinash metodikasi bilan aniqlandi. Soya navlarining urug’ining tarkibidagi oqsil va yog’ning miqdori Andijon qishloq xo’jaligi va agrotexnologiyalar institutining Qishloq xo’jaligi ekinlarining selekciyasi, urug’chiligi va dorivor o’simliklarni yetishtirish kafedrasining laboratoriyasida Germaniyada ishlab chiqilgan Granolyser apparati bilan aniqlandi. Laboratoriyadagi unuvchanlikni aniqlash uchun termostatdan foydalandik, termostat ichidagi harorat 23°C etib qo’yildi. Orzu navining unuvchanligi 91%, Selekta-302 navida 99% bo’ldi.