(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ko‘z-yosh yo‘llari kasalliklari ko‘rish tizimi funksiyasi va bemorning hayot sifatiga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Lacrimal tizimning anatomik yoki funksional buzilishlari natijasida epifora, surunkali yallig‘lanish, dakriosistit va kanal stenozlari kuzatiladi. Ushbu maqolada ko‘z-yosh yo‘llari kasalliklarining profilaktik yondashuvlari, konservativ davolash tamoyillari hamda jarrohlik usullar samaradorligi qiyosiy tahlil qilindi. Tashqi dakriotsistorinostomiya (DCR) eng yuqori natija ko‘rsatgan bo‘lib, endoskopik, lazerli DCR, ballon dakrioplastika va silikon intubatsiya kabi zamonaviy minimal invaziv usullar bilan taqqoslandi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, tashqi DCR barqaror samaradorlikka ega bo‘lsa, endoskopik texnika kosmetik ustunlikka ega ekani aniqlandi. Minimal invaziv texnologiyalar esa yengil stenoz va pediatrik holatlarda maqsadga muvofiq deb baholandi. Xulosa sifatida, individual yondashuv, to‘g‘ri diagnostika va kompleks davolash strategiyasi ko‘z-yosh yo‘llari kasalliklarida optimal klinik natija berishi qayd etildi.