(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Metabolik sindrom (MS) — yurak-qon tomir kasalliklari rivojlanishida muhim risk faktor bo‘lib, u turli fenotiplarga ega. Har bir fenotip yurak qon tomir tizimiga turlicha ta’sir ko‘rsatadi va ko‘p tomirli koronar arteriya shikastlanishi hamda tomir qattiqligi parametrlariga sezilarli farq olib keladi. Ushbu maqolada metabolik sindromning asosiy fenotiplari — obesitet asosidagi, insulinrezistent va diabetik fenotiplar — solishtirilib, ularning koronar arteriya shikastlanishi darajasi va arterial stiffness ko‘rsatkichlariga ta’siri o‘rganildi. Natijalar fenotiplarga qarab farqlilik mavjudligini ko‘rsatadi, bu esa MS bilan og‘rigan bemorlarni risk jihatdan aniqlash va individual yondashuvni ishlab chiqishda muhimdir.