(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada 13–14 yoshli taekvandochilarning oyoq harakatlari fiziologik xususiyatlari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda bu yoshdagi sportchilarning mushak kuchi, tezkorlik, muvozanat va oyoq harakatlarining koordinatsiyasi o‘rganildi. Tajriba davomida sportchilarning yurak urish chastotasi, nafas olish tezligi va mushak faolligi maxsus o‘lchov uskunalari yordamida baholandi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, 13–14 yoshli taekvandochilarda oyoq zarbalari tezligi va aniqligi asosan markaziy asab tizimi faoliyatining barqarorlashuvi hamda mushak elastikligining ortishi bilan bog‘liq. Ushbu tahlillar taekvando bo‘yicha yosh sportchilarni tayyorlash jarayonida individual yondashuvni shakllantirish va mashg‘ulot yuklamalarini optimallashtirishga yordam beradi.