(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola zamonaviy iqtisodiyotning fundamental tuzilishini tashkil etuvchi biznes sektorlarini chuqur tahlil qilishga bagʻishlangan. Global va milliy iqtisodiy oʻsishning asosiy drayverlari sifatida sektorlarning tasnifini, ularning oʻziga xos xususiyatlarini, oʻzaro bogʻliqligini va raqobatbardoshligini aniqlash maqsad qilingan. Tadqiqotda, anʼanaviy sektorlar (birlamchi, ikkilamchi, uchlamchi) va ularning keyingi evolyutsiyasi – toʻrtlamchi (bilimga asoslangan) hamda beshlamchi (qaror qabul qilish) sektorlarining nazariy asoslari koʻrib chiqiladi. Ayniqsa, Oʻzbekiston iqtisodiyotining soʻnggi yillardagi transformatsiyasi fonida, xizmat koʻrsatish va axborot texnologiyalari sektorlarining ustuvor ahamiyati empirik maʼlumotlar va statistik tahlillar asosida yoritiladi. Maqolada sektorlarning YaIMdagi ulushi, bandlikka taʼsiri va investitsiyaviy jozibadorligini aks ettiruvchi aniq jadvallar keltiriladi. Olingan natijalar iqtisodiy siyosatni ishlab chiquvchilar, tadbirkorlar va ilmiy doiralar uchun muhim amaliy va nazariy ahamiyatga ega boʻlib, mamlakat iqtisodiyotining kelajakdagi diversifikatsiya yoʻnalishlarini belgilashda yordam beradi.