(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada ishemik yurak kasalligi (IYuK) haqida ma’lumotlar keltirilgan. Ishemik yurak kasalligi yura mushagining qon bilan ta’minlanishi yetishmasligi natijasida yuzaga keladigan surunkali patalogik holat bo’lib, uning asosiy sababi koronor ateriyalaning ateroskleroz tufayli torayashi yoki spazimga uchrashi hisoblanadi. Miokart to’qimalariga kislorotning yetishmasligi stenokardiya tutqilari, yurak ritm buzilishlari va miokart infarkti kabi klinik ko’rinishlarga olib keladi. Kasallik rivojlanishlariga chekish, arterial gipertenziya, qandli diabet, semizlik va stress kabi xavf omillari ta’sir ko’rsatadi. IYuKni o’z vaqtida tashxslash, dori darmonlar bilan davolash, parhez va sog’lom turmush tarziga amal qilish bemor hayot sifatini yaxshilash hamda asoratlarning oldini olishda muhim o’rin tutadi.