(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada kompyuter injiniringi sohasida robototexnika dasturlarini ishlab chiqish va ularni amaliy qo‘llashning nazariy asoslari hamda metodologik yondashuvlari tahlil qilinadi. Bugungi kunda robototexnika nafaqat sanoat sohasida, balki ta’lim, sog‘liqni saqlash, qishloq xo‘jaligi, xizmat ko‘rsatish va xavfsizlik tizimlarida ham keng qo‘llanilmoqda. Bunday tizimlarning samaradorligi bevosita kompyuter injiniringi elementlariga — mikrokontrollerlar, real vaqt tizimlari, dasturlash algoritmlari, sensor modullari va ma’lumotlar almashinuvi mexanizmlariga bog‘liq. Maqolada Arduino, Raspberry Pi, ESP32 va ROS (Robot Operating System) kabi mashhur platformalarning funksional imkoniyatlari hamda ular asosida yaratilgan amaliy loyihalar ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, O‘zbekiston sharoitida ta’lim tizimida robototexnika dasturlarini tatbiq etish imkoniyatlari, mavjud cheklovlar va istiqbolli yo‘nalishlar tahlil qilinadi. Robototexnika, ayniqsa, talabalarni muhandislik fikrlashga o‘rgatishda va nazariy bilimlarni amaliyot bilan uyg‘unlashtirishda muhim vosita ekanligi ta’kidlanadi.