(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolda o’pka emboliyasi (pulmonar arterial emboliya)ning kelib chiqish sabablari, patogenez jarayoni, klinik berlgilari, tashxislash usullari hamda zamonaviy davolash tamoyillari yoritilgan. Kasallikning asosy etiologik omillari sifatida chuqur venalar trombozi, uzoq muddat immobilizatsiya, jarroxlik aralashuvlari va yurak-qon tomir tizimining ayrim patalogiyalari ko’rsatib o’tilgan. Shuningdek, o’pka emboliyasining kechishida kech aniqlash va kech davolash bemor hayoti uchun yuqori xavf tug’dirishi ta’kidlangan. Maqolada o’pa emboliyasining erta aniqlash, to’g’ri boshqarish va profilaktika tadbirlarning ahamiyati alohida ko’rsatib o’tiladi.