(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada bolalarda ekran qaramligining shakllanish sabablari, uning psixik, emotsional va jismoniy rivojlanishga ta’siri tahlil qilingan. Zamonaviy texnologiyalar — telefon, planshet, kompyuter va televizor kabi vositalardan ortiqcha foydalanish bolaning diqqatini, muloqot ko‘nikmalarini, tasavvuri va hissiy barqarorligini susaytiradi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, ekran ortida uzoq vaqt o‘tkazish miya faoliyatini sekinlashtiradi, ijtimoiy moslashuvni qiyinlashtiradi hamda jismoniy faollikni pasaytiradi. Maqolada ekran qaramligini kamaytirishning psixologik, pedagogik va oilaviy usullari, xususan, ota-onalarning namunasi, media gigiyena va vaqtni rejalashtirish orqali sog‘lom foydalanish madaniyatini shakllantirishga doir tavsiyalar berilgan.