(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Metalllarning korroziyasi - bu atrof-muhit bilan kimyoviy yoki elektrokimyoviy reaksiyalar natijasida metall materiallarning asta-sekin yomonlashishiga olib keladigan halokatli jarayon. Bu qurilish, transport va energetika kabi sohalarda jiddiy iqtisodiy yo’qotishlar, xavfsizlik xavflari va strukturaviy nosozliklarga olib keladi. Ushbu maqolada metall korroziyasining asosiy mexanizmlari, jumladan, oksidlanish va elektrokimyoviy reaksiyalar muhokama qilinadi va bir xil, galvanik va chuqurchali korroziya kabi keng tarqalgan turlari o’rganiladi. Shuningdek, himoya qoplamalari, katod va anodik himoya, korroziya ingibitorlari va material tanlash strategiyalari kabi turli xil himoya usullari ham o’rganiladi. Eksperimental va nazariy tadqiqotlar shuni ko’rsatadiki, sirtni to’g’ri qayta ishlash va atrof-muhitni nazorat qilish korroziya tezligini sezilarli darajada pasaytirishi mumkin.