(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada Daun sindromining neyropsixologik simptomlari, ularning genetik va neyroanatomik asoslari hamda zamonaviy reabilitatsiya va terapevtik yondashuvlar tahlil qilingan. Tadqiqotda prefrontal korteks va gipokampusdagi o‘zgarishlarning sinaptik disfunktsiya va neyronal differensiasiya cheklanishi bilan bog‘liqligi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, DYRK1A kabi genlarning ortiqcha ekspressiyasi asosida yuzaga kelgan miya strukturasi va funksiyasidagi buzilishlar Daun sindromi uchun xos bo‘lgan kognitiv zaifliklarni yuzaga keltirishi ta’kidlangan. Maqolada reabilitatsiyaning asosiy yo‘nalishlari – erta pedagogik aralashuv, nutq terapiyasi, kognitiv va ijtimoiy ko‘nikmalarni rivojlantirish kabi chora-tadbirlar tahlil qilinadi. Shu bilan birga, gen terapiyasi va neyroprotektor moddalarga asoslangan innovatsion yondashuvlarining istiqbollari yoritilgan. Mualliflar Daun sindromiga ega shaxslarning kognitiv rivojlanishini qo‘llab-quvvatlashda kompleks personalizatsiyalangan terapiyalarning dolzarbligini asoslab berishgan.