(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola masofaviy ta’lim sharoitida talabalarda kuzatilayotgan akademik prokrastinatsiya holatlarini o‘rganishga hamda uni kamaytirishga qaratilgan motivatsion intervensiyalarni tahlil qilishga bag‘ishlangan. So‘nggi yillarda onlayn o‘qish jarayonining kengayishi talabalarning vaqtni boshqarishdagi qiyinchiliklarini, mas’uliyatning pasayishini va o‘quv topshiriqlarini kechiktirishga oid muammolarni kuchaytirgan. Prokrastinatsiya nafaqat o‘quv samaradorligini pasaytiradi, balki stress, xavotir va o‘ziga ishonchning susayishiga ham olib keladi. Mazkur maqolada motivatsion intervensiyalar — maqsad qo‘yish texnikalari, o‘zini rag‘batlantirish, vaqtni boshqarish dasturlari, psixologik qo‘llab quvvatlash, gamifikatsiya elementlari va self-monitoring strategiyalari ilmiy-nazariy asosda yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, to‘g‘ri tanlangan intervensiyalar talabalarning mas’uliyat hissini kuchaytiradi, o‘quv jarayoniga bo‘lgan qiziqishni oshiradi va prokrastinatsiya darajasini sezilarli kamaytiradi.