(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada chaqiriqqacha tayyorgarlik darslarida kengaytirilgan reallik (AR) va virtual reallik (VR) texnologiyalarini joriy etishning didaktik, texnologik va pedagogik istiqbollari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil etiladi. Tadqiqotda AR/VR platformalarining o‘quvchilarda harbiy-amaliy ko‘nikmalarni shakllantirishdagi funksional imkoniyatlari, simulyatsion mashg‘ulotlarning real sharoitga yaqinlashtirilgan modellar orqali o‘quv jarayonining samaradorligini oshirishi hamda xavfsiz o‘qitish muhiti yaratishdagi afzalliklari asoslab beriladi. Shuningdek, AR/VR texnologiyalarining kognitiv faollikni rag‘batlantiruvchi interaktiv komponentlari, sensor-motor reaksiyalarni rivojlantiruvchi immersiv ta’lim muhitini yaratishdagi roli va o‘quvchilarni harbiy tayyorgarlikka bosqichma-bosqich moslashtirish imkoniyatlari o‘rganiladi. Maqolada chaqiriqqacha tayyorgarlik fanini modernizatsiya qilishda raqamli simulyatorlar, 3D-modellashtirish, virtuallashtirilgan taktik mashqlar va xavfsizlik protokollarini o‘rgatishda imitatsion treninglarning ahamiyati yoritiladi. Tadqiqot natijalari AR/VR texnologiyalaridan foydalanish chaqiriqqacha tayyorgarlik darslarining mazmunini takomillashtirish, o‘quvchilarda harbiy-amaliy