(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu kengaytirilgan ilmiy-tahliliy tadqiqot global sog‘liqni saqlash muammosi bo‘lgan atmosfera ifloslanishining biologik va iqtisodiy yukini ko‘rib chiqadi. Maqolada asosiy ifloslantiruvchi moddalarning (PM2.5, NO_2, Ozon) oksidlovchi stress va sistemali yallig‘lanish orqali inson organizmiga, xususan, nafas olish, yurak qon tomir va asab tizimlariga ko‘rsatadigan patogen ta’siri chuqur tahlil qilinadi. Jahon Sog‘liqni Saqlash Tashkiloti (JSST) va Global Burden of Disease (GBD) hisobotlariga asoslanib, ifloslanishning bevaqt o‘lim darajasiga ta’siri statistik jihatdan kvantifikatsiyalanadi hamda xavfni kamaytirish bo‘yicha samarali siyosiy-texnologik choralar taklif etiladi.