YASHIL TRANSPORT INFRATUZILMASINING IQTISODIY SAMARADORLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada yashil transport infratuzilmasining iqtisodiy samaradorligi chuqur tahlil qilingan. Elektr transport vositalari, ekologik jamoat transporti va veloinfratuzilma rivojlanishining milliy iqtisodiyotga ta’siri o‘rganildi. Tadqiqot metodologiyasi xarajat–foyda tahlili, xalqaro tajribalarni komparativ tahlil qilish va multiplikativ ta’sir konsepsiyasiga asoslandi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, yashil transport dastlab katta kapital qo‘yilmalarni talab qilsa-da, uzoq muddatda yoqilg‘i importining qisqarishi, sog‘liqni saqlash xarajatlarining kamayishi, yangi ish o‘rinlari yaratilishi va yalpi ichki mahsulot o‘sishiga qo‘shgan hissasi orqali iqtisodiy samaradorlikni ta’minlaydi.