YASHIL IQTISODIYOTDA ZAMONAVIY RAQAMLI TEXNOLOGIYALARNING O'RNI: BARQAROR RIVOJLANISH NUQTAI NAZARIDAN TAHLIL. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu tadqiqot yashil iqtisodiyotning rivojlanishida zamonaviy raqamli texnologiyalarning strategik o'rni va transformativ ta'sirini kompleks tahlil qiladi. Maqolada sun'iy intellekt, IoT, blokchеyn, aqlli tarmoqlar va Big Data texnologiyalarining atrof-muhitni muhofaza qilish, resurs samaradorligini oshirish va barqaror rivojlanish maqsadlariga erishishda tutgan o'rnini o'rganiladi. Tadqiqot sifat va miqdoriy metodlar asosida olib borilgan bo'lib, 2020-2024 yillar davomidagi empirik ma'lumotlar tahlil qilingan. Natijalar shuni ko'rsatadiki, raqamli texnologiyalar yashil iqtisodiyotda paradigma o'zgarishini ta'minlaydi, energiya samaradorligini 35% gacha oshiradi va karbon emissiyasini 25% gacha kamaytiradi.