TALABALARNING MASOFAVIY TA’LIMGA BO‘LGAN MUNOSABATINI SHAKLLANTIRUVCHI OMILLAR: QULAYLIK VA TO‘SIQLAR TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada talabalarning masofaviy ta’limga nisbatan munosabatini shakllantiruvchi psixologik, texnik, ijtimoiy va motivatsion omillar keng qamrovda tahlil qilingan. Masofaviy ta’lim so‘nggi yillarda dolzarb bo‘lib, uning afzalliklari va mavjud to‘siqlari bo‘yicha turli qarashlar mavjud. Talabalarning masofaviy o‘qishga moslashishi, o‘qishga bo‘lgan motivatsiyasi, vaqtni boshqarish qobiliyati, texnik sharoitlar va o‘qituvchining pedagogik yondashuvi ularning bu ta’lim turiga bo‘lgan ijobiy yoki salbiy munosabatini belgilaydi. Tadqiqot davomida talabalar orasida kuzatilgan qulayliklar – vaqt tejalishi, erkin grafik, mustaqil o‘rganish imkoniyati, shaxsiy mas’uliyatning oshishi kabi jihatlar ko‘rsatib o‘tildi. Shu bilan birga, internet sifati pastligi, texnik vositalarning yetishmasligi, jonli muloqotning kamayishi, diqqatning tez chalg‘ishi, o‘z-o‘zini nazorat qilishda qiyinchiliklar kabi to‘siqlar ham tahlil qilindi. Maqola psixologik moslashuv, ta’lim motivatsiyasi va ijtimoiy qo‘llab-quvvatlashning masofaviy ta’lim samaradorligidagi o‘rnini ilmiy dalillar bilan asoslaydi. Tadqiqot natijalari masofaviy ta’lim jarayonini takomillashtirish bo‘yicha amaliy takliflar bilan yakunlanadi.