MAKTAB O‘QUVCHILARIDA MOTIVATSIYANI OSHIRISHDA O‘QITUVCHI NUTQ MADANIYATINING AHAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada maktab o‘quvchilarining o‘qishga bo‘lgan motivatsiyasini rivojlantirish jarayonida o‘qituvchi nutq madaniyatining roli tahlil qilinadi. O‘qituvchining nutq uslubi, ohangi, muloqot madaniyati va rag‘batlantiruvchi iboralardan foydalanishi o‘quvchilarning psixologik holati va o‘qish jarayoniga bo‘lgan munosabatiga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Nutqi aniq, ravon, samimiy va hurmat asosida bo‘lgan pedagog o‘quvchilarni faol, ishonchli va qiziqish bilan o‘qishga undaydi. Tadqiqotda motivatsiyaning psixologik asoslari, pedagog nutqining ta’sir mexanizmlari hamda zamonaviy motivatsion yondashuvlar ko‘rib chiqilgan.