AVTOMOBIL DVIGATELLARIDA SOVUTISH TIZIMI: TUZILISHI, ISHLASH PRINSIPI VA SAMARADORLIGINI OSHIRISH YO‘LLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada avtomobil ichki yonuv dvigatellarining sovutish tizimi, uning tuzilishi, ishlash prinsiplari va zamonaviy texnologiyalar asosida takomillashtirilgan variantlari keng yoritilgan. Dvigatelning optimal haroratda ishlashi uchun zarur bo‘lgan sovutish jarayonlari chuqur tahlil qilindi, issiqlik almashinuvi samaradorligini oshirishga qaratilgan innovatsion yondashuvlar ilmiy asosda ko‘rib chiqildi. Shuningdek, sovutish tizimi komponentlarining konstruktiv xususiyatlari, ularning o‘zaro ta’siri, tizimda uchraydigan nosozliklar va ularni bartaraf etish usullari haqida batafsil ma’lumotlar berildi. Tadqiqot natijalari sovutish tizimi dvigatelning energiya tejamkorligi, ekologik xavfsizligi va ekspluatatsion ishonchliligini oshirishda muhim omil ekanligini ko‘rsatadi.