BOSHLANGʻICH SINFLARDA JAMOA SHAKLLANISHINING BOSQICHLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada boshlang‘ich sinflarda jamoa shakllanishining bosqichlari, ularning mazmuni hamda ta’lim jarayoniga ta’siri atroflicha tahlil qilinadi. Boshlang‘ich yoshdagi o‘quvchilar shaxsining rivojlanishi, ularning ijtimoiy munosabatlarga kirishishi, bir-biri bilan hamkorlik qila olishi aynan sinf jamoasi orqali shakllanishi pedagogik tadqiqotlar bilan tasdiqlangan. Shu bois jamoa shakllanish jarayonini bosqichma-bosqich o‘rganish ta’lim samaradorligini oshirishda muhim omil sanaladi. Maqolada jamoa shakllanishining uch asosiy bosqichi – boshlang‘ich, rivojlanish va yetuklik davrlari – psixologik hamda pedagogik nuqtai nazardan yoritilib, har bir bosqichning o‘ziga xos xususiyatlari va o‘quvchilar o‘rtasidagi munosabatlarga ta’siri ilmiy asosda tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, o‘quvchilar o‘rtasida jamoaviy faoliyatni to‘g‘ri tashkil etish, kichik guruhlar asosida ishlashni yo‘lga qo‘yish, hamkorlikda o‘qitish metodlarini qo‘llash sinf jamoasining tez va samarali shakllanishiga xizmat qiladi. Shuningdek, o‘qituvchining kommunikativ mahorati, pozitiv psixologik muhit yaratish qobiliyati, sinfni boshqarish strategiyasi jamoaviy birdamlik va mas’uliyatni oshirishda muhim omil bo‘lib xizmat qiladi. Mazkur maqola boshlang‘ich ta’lim jarayonida jamoa shakllanishi va uni boshqarish mexanizmlarini aniqlash, o‘quvchilarning ijtimoiy kompetensiyalarini rivojlantirish hamda zamonaviy pedagogik yondashuvlar asosida samaradorlikni ta’minlashga qaratilgan nazariy va amaliy tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.