QADIMGI MISR TIBBIYOTI TARIXI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada Qadimgi Yunoniston tibbiyoti va birinchi tibbiy yordamning shakllanish jarayoni yoritilgan. Yunon tabobati kasalliklarni sehrjodudan ajratib, ularni tabiiy sabablar bilan izohlashga intilgan. Gippokrat va uning izdoshlari inson salomatligi organizmdagi muvozanatga bog‘liq ekanini ta’kidlab, kuzatuv, gigiyena, toza muhit, parhez va dam olishni muolajaning asosiy unsurlari sifatida qarashgan. Maqolada yunonlarning jang maydonida qo‘llagan birinchi tibbiy yordam usullari — yaralarni tozalash, bog‘lash, o‘simliklardan antiseptik sifatida foydalanish va shikastlangan a’zolarni immobilizatsiya qilish kabi amaliyotlar tahlil qilinadi. Shuningdek, Asclepieia ibodatxonalari ilk shifoxonalar sifatida ko‘rsatiladi. Yunon tabobati keyinchalik Rim davri hamda zamonaviy tibbiyot rivojiga kuchli ta’sir ko‘rsatganligi alohida ta’kidlanadi.