VOYAGA YETMAGANLAR VA YOSHLAR ORTASIDA SODIR ETILAYOTGAN HUQUQBUZARLIKLARNING MAXSUS PROFILAKTIKASI FAOLIYATINI TAKOMILLASHTIRISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur ilmiy maqolada voyaga yetmaganlar va yoshlar orasida sodir etilayotgan huquqbuzarliklarning kelib chiqish omillari, ularning ijtimoiypsixologik ildizlari, mavjud profilaktika tizimining afzalliklari va kamchiliklari chuqur tahlil qilingan. Tadqiqot doirasida milliy qonunchilik, normativ-huquqiy hujjatlar, statistika ma’lumotlari hamda amaliyotchi mutaxassislar faoliyati o‘rganildi. Olingan natijalar asosida voyaga yetmaganlar bilan ishlashda davlat, ta’lim muassasalari, oilalar va jamoatchilik o‘rtasidagi hamkorlikka asoslangan kompleks yondashuv taklif etiladi.Maqolada, shuningdek, yoshlar orasida uchrayotgan huquqbuzarliklarning zamonaviy shakllari — kiberjinoyatchilik, virtual makonda bezorilik, firibgarlik, zararli axborot ta’siri kabi jihatlar alohida yoritilgan. Maxsus profilaktikaning samaradorligini oshirishda psixologik yordam, reabilitatsiya, mentorlik dasturlari, bo‘sh vaqtni mazmunli tashkil etish, raqamlashtirilgan monitoring tizimlarini qo‘llashning ahamiyati ilmiy asosda bayon etilgan.