ZAMONAVIY SHAROITDA BOSHQARUV HISOBI TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISH YO’LLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Jahon iqtisodiyotining globallashuvi natijasida ishlab chiqarishni tashkil etish va boshqarish jarayonlari tubdan o‘zgarib bormoqda. Raqobatning kuchayishi, bozorlarning to‘yinishi va mahsulot hayot davrining qisqarishi xo‘jalik yurituvchi subyektlardan samarali boshqaruvni talab etmoqda. Shu nuqtai nazardan, boshqaruv hisobi korxonalar faoliyatini rejalashtirish, nazorat qilish va tahlil etishda muhim o‘rin tutmoqda. Boshqaruv hisobi zamonaviy usullar — “standart-cost”, me’yorlashtirilgan tannarx, o‘zgaruvchan va doimiy xarajatlar tahlili, marjinal daromad va operatsion foyda tahlili orqali ishlab chiqarish samaradorligini oshirishga xizmat qiladi. Uning zamonaviy rivojlanish yo‘nalishlari xo‘jalik subyektlarida strategik boshqaruv, raqobatbardoshlikni ta’minlash va iqtisodiy samaradorlikni oshirishga qaratilgan bo‘lib, boshqaruv qarorlarini qabul qilishda muhim axborot manbai sifatida ahamiyat kasb etadi.