PSIXOLOGIK BAHOLASH JARAYONINING MAZMUNI VA MOHIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolaUshbu mavzu psixologik baholash jarayonining asosiy mazmuni, mohiyati va amaliy ahamiyatini yoritadi. Psixologik baholash shaxsning psixik xususiyatlari, individual farqlari, emotsional holati, kognitiv jarayonlari hamda xulq-atvorining sabablari haqida ilmiy asoslangan ma’lumot to‘plashga qaratilgan tizimli jarayondir. Mazkur jarayon diagnostik metodlar, psixologik testlar, kuzatuv, suhbat va eksperimental texnikalar orqali amalga oshiriladi. Baholashning mohiyati — shaxsning rivojlanish darajasini aniqlash, muammolarni erta aniqlab, samarali yordam choralarini ishlab chiqish, shuningdek, ta’lim, tarbiya va maslahat jarayonlarida to‘g‘ri qarorlar qabul qilishga ko‘maklashishdan iborat. Ushbu mavzu psixologik baholashning ilmiy tamoyillari, bosqichlari, metodik asoslari hamda amaliy qo‘llanilish jarayonini izohlab beradi.