TARIX TA’LIMI JARAYONIDA TALABALARDA MUSTAQIL FIKRLASH VA ILMIY IZLANISH KO‘NIKMALARINI SHAKLLANTIRISHNING METODIK ASOSLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada tarix ta’limi jarayonida talabalarda mustaqil fikrlash, tahliliy yondashuv va ilmiy izlanish ko‘nikmalarini shakllantirishning metodik asoslari chuqur tahlil qilingan. Bugungi kunda oliy ta’lim tizimida talabalar shunchaki tayyor bilimlarni o‘zlashtiruvchi emas, balki yangi g‘oyalarni yaratishga, dalillarga asoslangan xulosalar chiqarishga va mustaqil tahlil yuritishga qodir shaxs sifatida shakllanishi zarur. Shu nuqtayi nazardan, maqolada tarix fanini o‘qitishda konstruktiv yondashuv, muammoli ta’lim, interaktiv metodlar, tadqiqot asosidagi o‘qitish  va axborot-kommunikatsion texnologiyalarni qo‘llashning o‘rni va ahamiyati yoritilgan.Tadqiqotda tarixiy manbalar bilan ishlash, taqqoslash, tahlil qilish va xulosalash kabi ko‘nikmalarni rivojlantirish orqali talabalarda tanqidiy va ijodiy fikrlashni shakllantirish imkoniyatlari asoslab berilgan. Shuningdek, tarixiy faktlarni tahlil etish, ularni zamonaviy kontekstda talqin qilish va manba bilan ishlash malakasini rivojlantirish talabalarning ilmiy izlanish faoliyatini kuchaytirishi aniqlangan.Maqolada keltirilgan pedagogik tajriba natijalari shuni ko‘rsatadiki, o‘qitish jarayonida talabalarni mustaqil faoliyatga jalb etish, ularni o‘z fikrini dalillar asosida himoya qilishga o‘rgatish, ilmiy kichik loyihalar va manba tahlili asosida topshiriqlar bajarishga yo‘naltirish natijasida ularning kognitiv faolligi, ilmiy tafakkuri va izlanish qobiliyatlari sezilarli darajada ortadi.