“SABOTUL UL-OJIZIN” ASARIDA TASAVVUFIY QARASHLAR TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
: Ushbu maqolada So‘fi Olloyorning mumtoz ma’naviy merosining durdonalaridan biri — “Sabotul ojizin” asarida aks etgan tasavvufiy qarashlar har tomonlama tahlil qilinadi. Kitobning qo‘lyozma uslubida yozilganligi, undagi pandunasihatlar, ma’rifatga chaqiruvchi o‘gitlar hamda komil inson konsepsiyasining yoritilishi asosiy tahlil obyekti sifatida olinadi. Asarda so‘fiylikning mohiyati — nafsni poklash, sabrning ruhiy tarbiya vositasi sifatida talqini, tavozu’, ixlos, qanoat kabi ma’naviy-axloqiy fazilatlar chuqur badiiy ifoda topgani ilmiy yondashuv asosida yoritiladi. Shuningdek, “Sabotul ojizin”dagi hikoyatlar, ramziy tasvirlar va didaktik bayonlar orqali muallifning tasavvufiy dunyoqarashi, insonni ruhiy kamolot sari yetaklashga qaratilgan qarashlari ochib beriladi. Tadqiqot davomida asarning axloqiyma’rifiy ahamiyati, bugungi ma’naviy hayotimiz uchun dolzarbligi ham ko‘rsatib berilgan.