SENSOR-INTEGRATSION YONDASHUV VA MULTIMODAL METODLAR ORQALI NUTQIY RIVOJLANISHNI QO’LLAB-QUVVATLASH. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada sensor-integratsion yondashuv va multimodal metodlarning nutqiy rivojlanishni qo’llab-quvvatlashdagi o’rni hamda ahamiyati yoritiladi. Sensorintegratsiya – bolaning ko’rish, eshitish, taktil, vestibulyar va proprioseptiv ma’lumotlarni birlashtirib, mazmunli javob shakllantira olish jarayoni sifatida talqin etiladi. Tadqiqotga aynan ushbu jarayonning to’g’ri tashkil etilishi nutqning shakllanishi, fonematik eshituv, artikulyatsion koordinatsiya va muloqot kompetensiyalarining rivojlanishiga sezilarli ta’sir ko’rsatishi ta’kidlanadi.