BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA STRESS HOLATLARI VA ULARNI KAMAYTIRISHNING PSIXOLOGIK YONDASHUVLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida uchraydigan stress holatlari, ularning shakllanishiga sabab bo‘ladigan psixologik, pedagogik va ijtimoiy omillar keng yoritilgan. Ayniqsa, maktabga moslashuv davri, o‘qituvchio‘quvchi munosabatlari, baholash tizimi, oiladagi tarbiya, ijtimoiy muhit va tengdoshlar ta’siri stressning kuchayishiga qanday sabab bo‘lishi ilmiy asoslangan holda tahlil qilinadi. Stressni kamaytirishning zamonaviy psixologik yondashuvlari, jumladan, art-terapiya, musiqiy terapiya, kognitiv-behavoral metodlar, o‘yin terapiyasi, relaksatsiya, nafas mashqlari va maktab psixologi faoliyatini kuchaytirishga doir amaliy takliflar berilgan. Shuningdek, mavzuga oid xalqaro tadqiqotlar (UNICEF, APA, Piaget, Vygotskiy) asosida bolalarda emotsional barqarorlikni rivojlantirishning samarali yo‘llari ko‘rsatib o‘tilgan.