"MUFRADOT " - MUAMMO JANRINING BADIIY- NAZARIY ASOSLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada Alisher Navoiyning mumtoz   adabiyotdagi muhim janrlardan biri — muammoga bag‘ishlab yaratgan “Mufradot” asarining badiiy-strukturaviy xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda asarda qo‘llanilgan harfiy san’atlar, muammo yechimini shakllantiruvchi arabiy yozuv tizimi, talmeh, tamsiya, tabdil kabi badiiy usullar va ularning mazmuniy vazifalari yoritiladi. Muammo janrining jahon adabiyotidagi anagramma, akrostix kabi harfiy o‘yinlarga yaqin jihatlari, shuningdek, Navoiy tomonidan janrning nazariy asoslari, ifoda shakllari va yechimni topish metodikasi mukammal ishlab chiqilgani ko‘rsatib beriladi. “Mufradot” asarining janr doirasidagi o‘rni, unda muammoning ramziy, ko‘p ma’noli va murakkab qatlamlarga tayangan holda tuzilishi, uning o‘zbek mumtoz poetikasidagi ahamiyati maqola markazida ilmiy yondashuv asosida o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari muammo janrining tarixiy taraqqiyoti, o‘ziga xos kompozitsion yechimlari va bugungi adabiyotshunoslikda qayta talqin qilinayotgan qimmati haqida yangi ilmiy qarashlarni taqdim etadi.