ALISHER NAVOIYNING " LISON UT -TAYR " ASARI TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada Alisher Navoiyning “Lison ut-tayr” asaridagi yetti vodiy tavsifi,  g‘oyaviy yo‘nalishi va ramziy mazmuni tahlil qilinadi. Asarda qushlar sayohati orqali insonning ma’naviy yetuklikka erishish yo‘lidagi izlanishlari badiiy talqin etilgani ko‘rsatiladi. Maqolada Husayn Boyqaro davridagi tasavvufiy qarashlar, ayniqsa Attorning “Mantiq ut-Tayr”iga tayanilgan badiiy an’analar ochib beriladi. Qushlar obrazining ramziy ma’nosi, Simurg‘ timsolining ruhiy poklanish va ilohiy haqiqatni topish g‘oyasi bilan bog‘liqligi yoritiladi. Shuningdek, asarning ma’rifiy ahamiyati, Navoiy tomonidan ilgari surilgan insonning komillik sari intilishi haqidagi fikrlar tahlil etilib, “Lison ut-Tayr”ning o‘zbek mumtoz adabiyoti taraqqiyotidagi o‘rni asoslab beriladi.