MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARNING NUTQINI RIVOJLANTIRISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maktabgacha yoshdagi bolalarning nutqini rivojlantirish ularning intellektual, ijtimoiy va emotsional kamolotida asosiy omillardan biri hisoblanadi. Nutq orqali bola atrof-muhitni anglaydi, o‘z fikrini ifodalaydi va muloqot ko‘nikmalarini shakllantiradi. Maktabgacha davrda nutqni rivojlantirishning asosiy yo‘nalishlari fonematik eshituvni kuchaytirish, lug‘at boyligini kengaytirish, grammatik tuzilmani shakllantirish hamda izchil nutqni o‘rgatishni o‘z ichiga oladi. Zamonaviy pedagogik yondashuvlar, o‘yin faoliyati, badiiy adabiyot, interfaol metodlar va raqamli vositalar nutqiy rivojlanishning samaradorligini oshiradi. Ushbu mavzu maktabgacha ta’lim tizimida nutqni rivojlantirish jarayonining mazmuni, metodlari va pedagogik ahamiyatini yoritadi hamda pedagoglarga amaliy tavsiyalar beradi.