NUTQIDA NUQSONI BOR BO’LGAN BOLALAR BILAN TALLAFUZ MASHQLARI USTIDA ISHLASH. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Nutqida nuqsoni bor maktabgacha yoshdagi bolalar talaffuzini to‘g‘rilash va rivojlantirishga qaratilgan mashqlar tizimini ilmiy-nazariy hamda amaliy jihatdan asoslaydi. Annotatsiyada bolalardagi nutq buzilishlarining kelib chiqish sabablari, ularning psixologik va pedagogik xususiyatlari, talaffuz jarayonining fiziologik mexanizmlari yoritilgan. Talaffuzni shakllantirishning asosiy yo‘nalishlari – artikulyatsion gimnastika, nutqiy nafasni rivojlantirish, ovoz chiqarish mashqlari, fonematik eshituvni mustahkamlash va to‘g‘ri tovushlarni bo‘g‘in, so‘z va gaplarda qo‘llash metodlari – izchil bayon etiladi.