KUNJUT(Sesamum indicum L) JAHON KOLLEKSIYA NAMUNALARI VA ULARNING SELEKSIYADAGI AHAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada kunjut (Sesamum indicum L.) o‘simligining jahon kolleksiya namunalari, ularning genetik xilma-xilligi, biologik va xo‘jalik jihatdan qimmatli belgilari tahlil qilingan. Turli mamlakatlardan introduksiya qilingan namunalarning mamlakatimizda moslashuvchanligi, qurg ‘oqchilikka va kasalliklarga chidamligi, moy miqdori bo‘yicha o‘ziga xos farqlarga ega ekani aniqlangan. Kunjut kolleksiya namunalarining genetik resurs sifatidagi o‘ziga xos ahamiyati shundaki, ular seleksiya jarayonida yuqori hosildor, stress omillarga chidamli hamda moy miqdori yuqori bo‘lgan yangi navlarni yaratishda muhim birlamchi manba sifatida foydalanish imkonini beradi.