QUL UBAYDIY IJODI VA TARIXIY AHAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada XVI asr o‘zbek adabiyoti va siyosiy hayotida muhim o‘rin egallagan shoir hamda davlat arbobi Qul Ubaydiy (Ubaydullaxon)ning hayoti, ijodi va adabiy merosi tahlil qilinadi. Maqolada Ubaydullaxonning Shayboniylar davlati tarkibidagi siyosiy faoliyati, mamlakat barqarorligiga qo‘shgan hissasi hamda ilm-fan va madaniyat rivojiga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, shoirning turkiy, forsiy va arab tillarida yaratilgan g‘azal, ruboiy, qit’a va boshqa janrlardagi asarlari mazmunmohiyati, badiiy uslubi va mavzular rang-barangligi ilmiy asosda ko‘rib chiqiladi. Ubaydiy devonlarining qo‘lyozma nusxalari, ularning tarixiy ahamiyati hamda matnshunoslik jihatidan o‘rganilishi haqida ma’lumot beriladi. Tadqiqot natijasida Ubaydiy ijodining o‘zbek adabiy merosidagi o‘rni, she’riy maktab rivojiga qo‘shgan hissasi va davr madaniy jarayonlaridagi o‘rni aniqlashtiriladi.