RAQOBATLASHGAN BOZORDA QISQA MUDDAT ORALIG‘IDA FIRMA FOYDASINI MAKSIMALLASHTIRISH VA UNING TAKLIFI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Raqobatli bozor (perfect competition) – bu bozor turi bo'lib, unda ko'plab firmalar mavjud, mahsulotlar bir xil (homogen), firmalar narxni qabul qiluvchilar (price takers) va bozorga kirish-chiqish erkin. Ushbu bozorda firma qisqa muddatda (short run) foydasini maksimallashtirish uchun ma'lum qoidalarga amal qiladi. Qisqa muddatda ba'zi xarajatlar (fixed costs, masalan, zavod ijarasi) o'zgarmas, boshqalari (variable costs, masalan, ish haqi) o'zgaruvchan bo'ladi. Quyida bu mavzuni batafsil annotatsiya qilaman: asosiy tushunchalar, formulalar va grafik tavsiflar.