GENERATORLAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada generatorlarning tuzilishi, ishlash prinsipi, turlari va sanoat hamda maishiy ehtiyojlarda tutgan o‘rni keng yoritiladi. Generatorlar mexanik energiyani elektr energiyasiga aylantiruvchi moslamalar bo‘lib, zamonaviy energetika tizimlarining ajralmas qismidir. Maqolada avvalo generatorlarning asosiy konstruktiv elementlari — stator, rotor, qo‘zg‘aluvchan magnit maydon, o‘zgartirgichlar va sovitish tizimi haqida batafsil ma’lumot beriladi. Shuningdek, issiqlik elektr stansiyalarida, gidroelektr va shamol elektr stansiyalarida qo‘llaniladigan generatorlarning o‘ziga xos jihatlari tahlil qilinadi. Ish davomida generatorlarning energiya samaradorligini oshirish usullari, texnik xizmat ko‘rsatish talablari va xavfsiz ekspluatatsiya qoidalariga alohida e’tibor qaratiladi. Tadqiqot natijalari generatorlar texnologiyasini rivojlantirish sanoat energiya barqarorligini ta’minlashda muhim omil ekanini ko‘rsatadi.