BOLALARDA GERPES INFEKSIYASI: KLINIK KO‘RINISHLARI, DIAGNOSTIKASI VA ZAMONAVIY DAVOLASH USULLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada bolalarda gerpes infeksiyasining klinik ko‘rinishlari, etiologiyasi, tashxislash usullari hamda zamonaviy davolash yondashuvlari ilmiy nuqtayi nazardan yoritilgan. Gerpes simplex virusi (HSV)ning 1- va 2-turlari bolalarda uchratiladigan keng tarqalgan virusli patologiyalar jumlasiga kirib, asosan og‘iz bo‘shlig‘i, teri va shilliq qavatlarda vezikulyar toshmalar hosil bo‘lishi bilan namoyon bo‘ladi. Zamonaviy diagnostika yondashuvlari — PZR, serologik testlar va klinik baholash orqali aniq tashxis qo‘yish imkoniyati oshgan. Davolashda esa asosan antiviruslar, immunomodulyatorlar va simptomatik terapiya muhim o‘rin tutadi. Maqola ushbu yo‘nalishdagi ilmiy ishlanmalarni tahlil qiladi va klinik amaliyotda qo‘llash uchun metodik tavsiyalar beradi.