O’ZBEK ADABIY TILIDA IMLO VA TINISH BELGILARINI O’RGANISHDA UCHRAYDIGAN MUAMMOLAR VA ULARNING YECHIMLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqola o‘zbek adabiy tilida imlo va tinish belgilarini o‘rganish jarayonida uchraydigan muammolar va ularning yechimlarini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda, avvalo, imlo qoidalarini o‘zlashtirishda uchraydigan fonetik va morfologik qarama qarshiliklar, tinish belgilaridan foydalanishda esa sintaktik birliklarning noto‘g‘ri talqini hamda uslubiy xatolar kuzatilishi ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, o‘quvchilar, talabalar va hatto ijodkorlar amaliy nutqida imlo hamda tinish belgilariga oid xatolar ko‘p uchrashi, buning asosiy sabablari sifatida qoida va amaliyot o‘rtasidagi tafovut, metodik yondashuvlarning yetarli emasligi hamda zamonaviy lingvistik texnologiyalarning to‘liq qo‘llanilmayotgani ta’kidlanadi. Muammolarning samarali yechimi sifatida imlo va tinish belgilarini o‘rgatishda interaktiv usullarni joriy etish, elektron darslik va dasturlardan foydalanish, shuningdek, o‘quvchilarda yozma nutq madaniyatini shakllantirishning bosqichmabosqich metodikasini ishlab chiqish taklif etiladi.