TO‘MARIS: QADIMGI SAK–MASSAGET DAVLATCHILIGI, HARBIY STRATEGIYASI VA TARIXSHUNOSLIKDA TALQIN (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada To‘marisning sak–massaget qabilalar ittifoqi boshlig‘i sifatidagi siyosiy faoliyati, Kir II bilan to‘qnashuvi va bu jarayonning tarixiy asoslari kompleks manbashunoslik yondashuvi asosida tahlil qilinadi. Tadqiqot antik rivoyatlar, arxeologik topilmalar va zamonaviy tarixshunoslik qarashlarini solishtirish orqali To‘maris obrazidagi tarixiy va mifologik qatlamlarni ajratib ko‘rsatadi. Natijada To‘maris qadimgi Markaziy Osiyoning davlatchilik an’analari, ayol hukmdor fenomeni va mintaqa geosiyosiy jarayonlaridagi o‘rnini belgilovchi muhim tarixiy shaxs sifatida asoslanadi.