PROBIOTIK BAKTERIYALAR SOG’LIQ UCHUN FOYDASI VA XAVFLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Probiotik bakteriyalar — bu inson ichak mikroflorasida mavjud bo‘lib, sog‘liqni qo‘llab-quvvatlovchi tirik mikroorganizmlardir. Ular ovqat hazm qilish jarayonini yaxshilash, immun tizimini mustahkamlash, antibiotiklar qabulidan keyingi disbiozni oldini olishda muhim rol o‘ynaydi. Tadqiqotlarga ko‘ra, probiotiklar diareya, qabziyat, irritabеl ichak sindromi va ayrim allergik holatlarni kamaytirishga yordam beradi. Shunga qaramay, probiotiklarning hamma odamlarga ham birdek foyda keltirmasligi qayd etiladi. Immuniteti past bemorlarda sepsis xavfi, noto‘g‘ri tanlangan probiotik shtammlar ichak disbalansiga olib kelishi mumkin. Probiotiklarni qo‘llashda individual yondashuv, sifatli mahsulot tanlash va shifokor tavsiyasiga amal qilish muhim. Ushbu annotatsiyada probiotiklarning organizmga ta’siri, ularning afzalliklari va mumkin bo‘lgan xavflari ilmiy manbalar asosida yoritilgan.