КОММУНИКАТИВНЫЙ МЕТОД ОБУЧЕНИЯ (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Kommunikativ ta’lim usuli–bu zamonaviy pedagogikaning eng samarali va dolzarb yondashuvlaridan biri hisoblanadi. Hozirgi kunda dunyoning yetakchi ta’lim tizimlarida, shuningdek, O‘zbekiston ta’lim muassasalarida ham bu usul keng joriy etilmoqda. Mazkur usulning asosiy tamoyili – o‘quvchilarning bilimlarni passiv tarzda qabul qilishi emas, balki faol muloqot va o‘zaro aloqadorlik orqali bilim va ko‘nikmalarni egallashidir. Kommunikativ ta’lim metodida o‘quvchi va o‘qituvchi jarayonning asosiy ishtirokchilari sifatida muloqot maydoniga kiradi, ular oʻzaro axborot almashadi, fikr bildiradi, tushunadi va tushunishga intiladi. Bu usulda har bir ishtirokchining individualligiga ham, ijtimoiy tajribalariga ham katta e’tibor qaratiladi.