OTA -ONA QARAMOG'IDAN MAHRUM BO'LGAN VA OTA-ONASI CHET ELGA KETGAN BOLALARDA KUZATILADIGAN HISSIY UZULISHNING TIBBIY -PSIXOLOGIK ASPEKTLARI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ota-ona tomonidan qaramog‘idan mahrum bo‘lgan yoki ota-onasi chet elga mehnat migratsiyasi maqsadida ketgan bolalar (left-behind children, LBC) psixologik va sog‘lik kuzatuvlari jihatdan sezilarli darajada zarar ko‘radilar. Ushbu maqolada, so‘nggi adabiyotlar tahlili asosida, ushbu bolalarda depressiya, xavotir, yolg‘izlik hissi, o‘zini past baholash, ruhiy stress va psixosomatik kasalliklar kabi hissiy uzulish simptomlari ko‘rib chiqiladi. Shu bilan birga, nutricional (ovqatlanish) muammolari, immunitet pasayishi, o‘sishdagi kechikishlar ham aniqlangan. Maqola shuningdek, O‘zbekiston sharoitidagi UNICEF tomonidan o‘tkazilgan tadqiqotlar natijalarini keltiradi. Xulosa va tavsiyalar orqali bolalarning psixologik himoyasini kuchaytirish bo‘yicha amaliy chora-tadbirlar taklif qilinadi.