QADIMGI YUNONISTON (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Qadimgi Yunoniston insoniyat tarixida chuqur iz qoldirgan sivilizatsiyalardan biridir. Bu davrda ilm-fan, falsafa, adabiyot va san’at rivoj topgan. Mashhur faylasuflar — Sokrat, Platon va Aristotel — aynan shu davrda yashab, bugungi g‘oyaviy tafakkur poydevorini yaratgan. Yunonlar demokratik boshqaruv tizimini ilk bo‘lib joriy qilgan xalq hisoblanadi. Olimpiya o‘yinlarining kelib chiqishi ham shu davr bilan bog‘liq. Arxitektura sohasida esa Afina shahri va uning ibodatxonalari tarixiy ahamiyatga ega. Qadimgi Yunoniston jamiyati ko‘p jihatdan tabaqalashtirilgan bo‘lib, qullik tizimi mavjud edi. Shunga qaramay, ularning ilmiy yondashuvi va tafakkuri zamonaviy sivilizatsiyalarga katta ta’sir ko‘rsatgan. Bu davrda yaratilgan ko‘plab asarlar bugungi kunda ham qadrlanadi va o‘rganiladi. Shu sababli Qadimgi Yunoniston madaniy merosi bugungi taraqqiyotning muhim poydevorlaridan biri hisoblanadi.