ISLOM MOLIYASI INSTRUMENTLARINI O‘ZBEKISTONDAGI UY JOY QURILISHI LOYIHALARINI MOLIYALASHTIRISHDA QO‘LLASH ISTIQBOLLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Bugungi kunda Islom moliyasi zamonaviy moliya tizimining  barqaror rivojlanish tamoyillariga mos keluvchi muhim yo‘nalishlaridan hisoblanadi. Ushbu maqolada O‘zbekistonda uy-joy qurilishi loyihalarini moliyalashtirishda islom moliyasi instrumentlarining huquqiy asoslari va amaliy qo‘llanilishi tahlil qilinadi. Tadqiqotda huquqiy bazaning bosqichma-bosqich rivojlanishi, jumladan mikromoliyalashni tartibga soluvchi hujjatlarning qabul qilinishi hamda AAOIFI standartlariga moslashtirish jarayonlari yoritilgan. 2019–2025-yillardagi statistik ma’lumotlardan foydalanib, ipoteka bozorining dinamikasi tahlil qilinadi. Murabaha, Ijara, Musharaka hamda Istisna kabi shariatga muvofiq instrumentlarning moliyaviy inklyuzivlik va ijtimoiy farovonlikni oshirishdagi imkoniyatlari baholanadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, islomiy ipoteka mahsulotlari bank portfelini sezilarli darajada kengaytirishi hamda arzon uy-joy dasturlarini qo‘llab-quvvatlashi  mumkin.