MARG’IYONA DAVRI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Marg'iyona davri — bu qadimiy Marg'iyana (hozirgi Turkmaniston, O'zbekistonning ayrim qismlari va Afg'oniston) hududi tarixini ifodalovchi davr bo'lib, bu yerda o'z vaqtida turli siyosiy, iqtisodiy va madaniy o'zgarishlar yuz bergan. Marg'iyana Ahamoniylar imperiyasi, Iskandar Makedonskiy, Grek-Baqtriya, Parfiya va Sassanidlar davrida muhim siyosiy markaz bo'lgan. Savdo yo'llarining kesishgan nuqtasida joylashgan Marg'iyona ilm-fan, adabiyot, san'at va me'morchilikda katta rivojlanishlarga erishgan. Ushbu hududning madaniy va ilmiy merosi o'z davrida va undan keyin ham katta ta'sir ko'rsatgan. Marg'iyaning iqtisodiy va siyosiy beqarorliklari, tashqi bostirishlar va savdo yo'llarining o'zgarishi natijasida o'zining qulashiga olib kelgan.