ITLARDA LAPAROSKOPIK VA AN’ANAVIY OVARIOEKTOMIYA USULLARINING SAMARADORLIK JIHATIDAN SOLISHTIRILISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur tadqiqotda urg‘ochi itlarda laparoskopik va an’anaviy ovarioektomiya usullarining samaradorligi solishtirildi. Tadqiqot davomida operatsiya davomiyligi, qon yo‘qotish hajmi, operatsiyadan keyingi og‘riq darajasi, tiklanish muddati hamda asoratlar chastotasi o‘rganildi. Olingan natijalar laparoskopik usulning kam invazivligi, og‘riqni sezilarli darajada kamaytirishi, tiklanish jarayonini tezlashtirishi va asoratlar sonini kamaytirishini ko‘rsatdi. Shu bilan birga, operatsiya davomiyligi an’anaviy usulga nisbatan biroz uzun bo‘ldi, biroq bu farq klinik jihatdan ahamiyatli deb hisoblanmaydi. Tadqiqot natijalari veterinariya jarrohligida laparoskopik texnologiyalarni keng joriy etish hayvonlar farovonligini oshirish va amaliy samaradorlikni ta’minlashda muhim ahamiyatga ega ekanligini tasdiqlaydi.