QORAMOLLAR ORASIDA EKTOPARAZITLARNING TARQALISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada Qoraqolpog’ston Respublikasi nukus tumani hududidagi qoramollarda ektoparazitlarning tarqalishi, ularning biologik xususiyatlari va hayvonlarning sog‘lig‘iga ta’siri o‘rganildi. 2024–2025-yillarda jami 130 bosh qoramoldan parazitologik namunalar olinib, Bovicola bovis va Linognathus vituli, Rhipicephalus ricinus kabi asosiy ektoparazit turlari aniqlangan. Tadqiqot natijalari ektoparazitlarning qoramollar orasida keng tarqalganligini, ularning organizmga allergik va toksik ta’sir ko‘rsatishini hamda mahsuldorlik va sog‘liq holatining pasayishiga olib kelishini ko‘rsatdi. Ayniqsa, Bovicola bovis junxo‘ri mavsumiy tarqalish dinamikasi batafsil tahlil qilindi. Mazkur parazitlarga qarshi samarali profilaktika va davolash choralari ishlab chiqish zarurati ta’kidlandi. Maqola qoramolchilikda ektoparazitlar bilan kurashish bo‘yicha amaliy va ilmiy jihatdan dolzarb masalalarni yoritadi.