FALSAFIY TAFAKKUR VA TANQIDIY FIKRLASHNING JAMIYATDAGI AHAMIYATI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Falsafiy tafakkur va tanqidiy fikrlashning jamiyat rivojlanishidagi o‘rni tahlil qilinadi. Falsafiy tafakkur insonning borliqni chuqur anglashiga, hodisalarning sabab–oqibatlarini izchil tushunishiga yordam berishi ko‘rsatib o‘tiladi. Tanqidiy fikrlash esa ma’lumotlarni tekshirish, xulosalarni asoslash va oqilona qaror qabul qilish jarayonlarida muhim vosita sifatida talqin qilinadi. Tadqiqotda ushbu ikki ko‘nikmaning shaxsiy ma’naviyat, ijtimoiy madaniyat, ta’lim jarayoni hamda boshqaruv tizimidagi ahamiyati yoritiladi. Shuningdek, zamonaviy axborot oqimlari kuchayib borayotgan sharoitda tanqidiy fikrlash jamiyatni manipulyatsiya va yolg‘on ma’lumotlardan himoya qiluvchi asosiy mexanizmlardan biri ekanligi asoslanadi. Maqola falsafaning barqaror jamiyat qurishdagi ilmiy–nazariy ahamiyatini ochib beradi.