“AVMU” MOSH NAVLARINING URUG‘LARIGA “FITOVAK” IMMUNOSTIMULYATORI BILAN ISHLOV BERISHNING HOSILDORLIK KO‘RSATKICHLARIGA TA’SIRI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mosh ekini dukkakgi bir xil vaqtda yetilmaydi. Dastlab, pishgan dukkaklar qorayadi, so‘ngra donlar o‘z naviga xos tusga kiradi. Yetilgan dukkaklarning 75 foizi qismi yetilganda o‘rim-yig‘im boshlanadi. Katta maydonlarda yetishtirilgan mosh ekinini eng qulay oʻrish usuli ikki fazada-oldin oʻrib keyin qayta jihozlangan SK-5, Keys yoki JBA35 va boshqa rusumli mashinalarda o‘tkazilib, bir paytning o‘zida dastalab ketiladi. O‘rib olingan mosh dastlab 3-4 kun davomida yaxshilab quritiladi va keyin yanchib olinadi. Chorva mollariga pichan uchun ekilganda o‘simliklar hammasiga gullaganda yashil massasi o‘riladi. Quritib, yanchilgan va tozalangan urug‘lar namligi 10-15% dan ortiq bo‘lmagan holda qoplarda yoki to‘kilgan holda shamollatiladigan xonalarda saqlanadi. Iyul oyida ekilganda nisbatan 3-4 s/ga ko‘p hosil olinadi [1;5-24 b].