ORGANIZMLARDA MOSLASHUVCHANLIK (ADAPTATSIYA) JARAYONLARINING EVOLYUTSION VA FIZIOLOGIK ASOSLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada organizmlarda moslashuvchanlik (adaptatsiya) jarayonlarining evolyutsion va fiziologik asoslari ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Adaptatsiyaning shakllanishida tabiiy tanlanish, genetiklik variatsiya va ekologik omillarning o‘zaro ta’siri yoritiladi. Shuningdek, organizmlarning tashqi muhit o‘zgarishlariga javoban yuzaga keladigan fiziologik moslashuv mexanizmlari homeostazni saqlash, metabolik moslashuv, stressga javob reaksiyalari va fenotipik plastiklik jarayonlari alohida o‘rganiladi. Maqolada turli biotik va abiotik omillar ta’sirida paydo bo‘ladigan moslashuv turlarining biologik ahamiyati hamda ularning evolyutsion istiqbollari ilmiy asosda bayon etiladi. Tadqiqot yakunida moslashuvchanlikning tirik tizimlar barqarorligi va yashovchanligini ta’minlashdagi o‘rni keng qamrovli tarzda umumlashtiriladi.